Conversies instellen via Google Tag Manager (GA4)

In deze handleiding leer je hoe je de conversies van Futy eenvoudig meetbaar kan maken via Google Tag Manager. Zodat je deze kan gebruiken voor Google Analytics 4, maar ook om conversies via Google Tag Manager door te sturen naar andere programma's.

Koppel GTM aan Google Analytics 4

Wanneer je een eigen Futy Leadbot hebt ontworpen, loop je de volgende stappen af om de Leadbot conversies in te stellen in Google Tag Manager.

1. Ga naar Google Tag Manager en Log in.
  2. Voeg de Google Analytics 4 tag toe zodat deze is gekoppeld met Google Tag Manager. Indien je wilt koppelen met een ander programma dan Google Analytics 4 kan dit ook.

google analytics 4 google tag manager

3. Ga naar ‘Variabelen’ en voeg een nieuwe variabele toe, begin met Event Action (zie stap 4.)

variabelen google tag manager

4. Noem de variabele bovenin ‘Event action’, stel het type in op ‘variabele voor gegevenslaag’. Zorg dat de naam van variabele voor gegevenslaag ‘eventAction’ wordt. Let op: deze naam moet letterlijk overgenomen worden (ook de hoofdletter in het midden).

5. Doe hetzelfde voor de Event category.

event category google tag manager

6. Doe hetzelfde voor het Event label.

event label google tag manager

7. Ga naar ‘Triggers’ en maak een nieuwe trigger aan, genaamd ‘Futy events’. Stel het type trigger in op ‘Aangepaste gebeurtenis’ en de naam van de gebeurtenis ‘futy’. Let op: deze naam moet letterlijk overgenomen worden.

gtm

8. Voeg een nieuwe Tag toe en noem deze ‘GA4 – Futy action’. Stel het Tagtype in op de ‘Google Analytics: GA4-gebeurtenis’ tag en stel de configuratietag in op ‘Google Analytics 4’. Klik bij de gebeurtenisnaam op het plusje in de accu, en selecteer vervolgens de 'Event action'.

Stel de trigger in op 'Futy events' en druk op opslaan.

gtm events

event gtm

9. Dit zelfde kan je evt. doen voor de 'Category' en 'Label'. Dit hangt er vanaf hoe je de gebeurtenissen wilt inschieten in Google Analytics. (Als je de conversies in het algemeen wilt meten, dan zou ik ook de Category toevoegen.)

event category

10. Ga terug naar het overzicht en klik rechtsboven op de blauwe knop met ‘verzenden’ en vervolgens op ‘publiceren’ om je aanpassingen live te zetten.

11. Ga vervolgens naar Google Analytics. Je kan de gebeurtenis testen door links onder het kopje ‘Realtime’ naar ‘Gebeurtenissen’ te gaan. En dan kijken of er daar iets gebeurd als je met de Leadbot gaat spelen op je website, klikken, verzenden etc. Als het goed is zie je hier dan een nieuwe Action of een Category tevoorschijn komen!

google analytics 4 events

Nu kan je in Google Analytics de juiste doelen of conversies instellen!

Futy Gebeurtenissen

Hieronder vind je een overzicht van de Futy gebeurtenissen:

futy whatsapp chat widget gebeurtenissen in google analytics

Doelen instellen in Google Analytics (conversies)

Aan de hand van de bovenstaande Futy gebeurtenissen kan je in Google Analytics doelen instellen.

Ga in Google Analytics linksonder naar Beheerder > Doelen.

doelen instellen google analytics futy koppeling

Maak een nieuw doel aan en doorloop de volgende stappen:

1. Doelconfiguratie: Selecteer Aangepast
  2. Doelbeschrijving: Kopieer hier bijv. de naam van de Futy gebeurtenis die je wilt meten. Bijv. Futy - Conversions
    Selecteer Gebeurtenis.
  3. Doeldetails: Kopieer hier de waardes van de gewenste gebeurtenis die je wilt meten. Hier kan je een van de bovenstaande Futy gebeurtenissen voor gebruiken. Bijv. Futy - Conversions*
  4. Evt. kan je het doel verifiëren om te kijken of je het goed hebt ingesteld. Hiervoor moet hij wel in de afgelopen 7 dagen al een keer voltooid zijn (+ verwerkingstijd van 24 uur)
  5. Sla het doel op.

*Let op: als je alle conversies onder één doel wilt meten, dan is het voldoende om alleen de Categorie: Futy - Conversions in te stellen. Mocht je onderscheid willen maken in conversies. Bijvoorbeeld. tussen WhatsApp, E-mail en Telefonisch contact. Dan dien je voor elke conversie een apart doel aan te maken. Hierbij vul je weer Categorie: Futy - Conversions in. Maar ook de actie. Dus bijv. Actie: Bot - Phone button clicked. Het label hoeft niet ingevuld te worden.

google analytics doel aanmaken whatsapp chat widget

Het doel is nu ingesteld in Google Analytics!

Met het instellen van deze doelen kan je precies zien hoeveel bezoekers de Leadbot gebruiken, en kan je bijv. campagnes doormeten. Hierdoor kan je nóg duidelijker de waarde van de Futy Leadbot voor jouw website in kaart brengen!

We hebben een Futy template gemaakt voor Google Data Studio! Bekijk hier de Google Data Studio handleiding om een mooie visuele rapportage op te maken.

Futy Google Data Studio Rapport